3BV OPDRACHT: ÖGROEN...in een ecolicious wonderland...?!

 

De klimaattop in Denemarken leverde eigenlijk weer niet zoveel nieuwe afspraken op. Het klimaat verandert, door de meeste wetenschappers wordt er niet meer getwijfeld aan negatieve gevolgen van het veranderende klimaat voor onze toekomst. MAAR WAAROM DOEN WE NIETS? OF NIET GENOEG? Of eigenlijkÖ.wat zouden WIJ NU kunnen doen? Dat is de opdracht waaraan we in groepen gaan werken.

 

We kijken eerst naar een heel indrukwekkend filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=o6xTKniSu_4&feature=player_embeddeddaarin word je als kijker heel goed bewust gemaakt van de verandering van het klimaat. Van de website: http://www.thebigask.be/nl/

 

We gaan in groepen werken aan de uitwerking van ťťn van de volgende opdrachten. De opdrachten kunnen in filmpjes (ook animatiefilm max 3 min.), in powerpointpresentaties met fotoís, in tekeningen of in een installatie uitgewerkt worden.

 

EXPRESSIE:

Mensen bewust maken door ze te laten ervaren/meevoelen

Hierbij maak je een opdrachtuitwerking die helemaal vanuit jullie fantasie mag ontstaan, maar waarbij je mensen laat voelen hoe het in bepaalde gebieden nu al niet goed gaat met het klimaat. Je probeert mensen te laten voelen wat er ook voor hen gebeurt als het klimaat echt verandert.

 

OVERTUIGEN:

Mensen overtuigen dat ze bepaalde dingen anders kunnen doen en dat elk klein beetje helpt

Hierbij maak je een beeldende campagne met je groep, waarbij je mensen ervan overtuigt dat ze door kleine dingen te doen, zelf wel goed mee kunnen helpen.

 

TOEKOMSTBEELD:

Vanuit 2095 laat je weten aan de mensen van 2010 hoe de wereld veranderd is. Je laat zien dat het veranderde klimaat tot grote veranderingen geleid heeft: niet alles negatief, want wij als mensen hebben op tijd allerlei slimme dingen bedacht en gemaakt om de gevolgen te beperken Wat? Dat moet je dus zelf ook bedenken.

 

In de les hebben we gekeken naar twee verschillende opdrachtmogelijkheden. Wonderland en Groen. Veel leerlingen zijn gaan brainstormen en zijn daarbij op het idee gekomen om Wonderland en groen aan elkaar te verbinden. Dat is in deze opdracht als mogelijkheid aanwezig/overgenomen.

 

Deze opdracht biedt leerlingen de mogelijkheden om hun voorstellingsvermogen en verbeeldingsvermogen (fantasie) te gebruiken om a: zich uit te drukken, emoties over te brengen via beelden; b: te overtuigen via beelden; c: een toekomstbeeld te visualiseren. Een toekomstbeeld van een toekomst die te maken zal hebben met klimaat en milieuproblemen. Die worden hetzij overwonnen, of de wereld wordt een 'Not so Wonderland' (zie film Quay brothers van Live Earth).

 

WIL JE MEER INSPIRATIE OVER HET ONDERWERP:

- kijk dan de trailer of de film The Planet op http://www.soderberg.tv/en dan klikken op films en dan The Planet.

- kijk dan op de site: http://www.forskning.se/planeten/index.html?lang=eng

- kijk op de site: http://liveearth.org/nl/home

en via deze link naar: live earth films: http://video.liveearth.org/pages/films

en in het bijzonder naar: http://video.liveearth.org/video/AliceInNotSoWonderland-mp4

- kijk voor veel links op: http://klimaat.startpagina.nl/

- lees het artikel 'ecolicious is de trend' uit nrc weekblad.

- lees het artikel over het schilderij "De Schreeuw' van Edvard Munch en de vulkaanuitbarsting

- De film avatar bekijk de trailer en website

- bekijk de website met foto's van bovenaanzichten van de aarde van Yann Arthus-Bertrand

- bekijk de foto's van het noorderlicht ; de foto's van verdwijnende gletsjers ; foto's van de vulkaan EyjafjallajŲkull

VOORBEELDEN VAN KUNSTWERKEN/KUNSTENAARS:

Brian Jungen - een werk dat van witte plastic tuinstoelen gemaakt is: shapeshifter

Tara Donovan - landschappelijke werken van rietjes, plastic bekertjes en plakband

Keith Edmier - maakt planten van kunststofmaterialen

1staveMachine - Sixes Last clip

Arte povera - maakte kunst van vaak natuurlijke materialen

David Altmejd - Le Guide

Reinier Lagendijk -transformatie yucca (klikken op WERK)

Gilles Clement - maakt kunst-tuinen

Koen van Mechelen - heeft zijn eigen kippenras samengesteld als kunstwerk

Edward Burtynsky - maakt esthetische foto's van vervuilde industrielandschappen (klik op tailings)

 

JE LEERT:

 

HET CREATIEVE PROCES

Let op deze fases zijn heel algemeen: misschien heb je zelf een andere goede werkwijze. Overleg even met de docent of dat een goede werkwijze is om een goed creatief proces en product te maken. In fase 1 ben je divergent aan het denken (problem finding), in fase 2 ook nog, in fase 3 ben je zowel divergent aan het denken maar werk je aan het eind naar convergent denken (problem solving) toe. Fase 4 is opnieuw problemsolving (combinatie van divergent denken naar convergent denken).

Het creatieve proces: voorbereiden

FASE1: Brainstormen over onderwerp = divergent denken & actief zoeken & analyseren wat je probleemstelling is.

In tijdschriften & kranten & tv, In boeken in de kast (info over kunstenaars)

en eigenlijk overal: ook in je eigen omgeving veel ideeŽn noteren in je logboek (ook tussentijds dus niet alleen in de lessen )

 

Het creatieve proces: je eigen maken van het probleem + uitbroeden

FASE 2: Alle mogelijke ontwerpideeŽn op papier zetten: schrijven, tekenen, collages maken enz. enz. Op inspiratie moet je niet wachten, maar je moet die actief zoeken.

In deze fase van het proces moet je gemotiveerd zijn.

Dit is een heel belangrijke fase in het creatieve proces

Je moet VEEL uitgewerkte ontwerpplannen hebben in je logboek bij de tussentijdse beoordeling.

 

Het creatieve proces: inzicht

FASE 3: Van de 10 ideeŽn, kies je de 3 beste ideeŽn die je verder gaat onderzoeken. Daarvoor ga je snelle schetsen maken (voor de vorm) je gaat proeven doen voor materiaal/constructie/ techniek en kleur (niet arbeidsintensief maar snelle proeven)

Je blijft kijken naar wat er uit je handen komt

Je blijft denken over de beste manier om het idee te visualiseren- noteren in je logboek!!!

Je blijft zoeken naar nieuwe ideeŽn of invalshoeken die je op zou kunnen nemen in je ontwerp.

 

Het creatieve proces: verificatie en elaboratie

FASE 4: Dan stel je vast wat het beste ontwerp is: aan welke eisen moest het ontwerp voldoen en je bepaalt of dit ook echt het beste ontwerp is dat je kunt maken of dat er toch nog verbeteringen in moeten komen.

Het beste ontwerp ga je verder uitwerken. Dit kost veel tijd, zorg dat je nu een goede planning maakt waarin je tegenvallers opneemt.

Neem extra tijd om alles goed af te werken en om het goed te presenteren

 

Wat moet je wel doen in een creatief proces: aandachtig en geconcentreerd werken (multitasken kan niet, dus niet praten met anderen); divergent denken: veel verschillende soorten originele ideeŽn proberen te bedenken, veel verschillende soorten ontwerptekeningen maken (door te combineren) enz. Niets hoeft gek of raar te zijn, uit alle rare ideeŽn kunnen goede ontwerpen voortkomen. Brainstormen: eerst alleen dan samen met anderen uitwisselen. Je idee heel goed in je hoofd houden en dan proberen zo goed mogelijk weer te geven ( maakt niet uit met welke techniek, als je het beeld maar te pakken krijgt); groeidenken ipv rotsdenken.

 

Wat moet je niet doen in een creatief proces: Denken dat iets niet te maken is en dat je het daarom maar niet opschrijft of tekent; denken dat je het niet kunt tekenen en het dan maar niet tekenen; te snel naar 1 eindidee werken en dan niet meer experimenteren met betekenissen, vormen, materialen, kleuren enz.; denken dat je niet creatief bent (iedereen is creatief en kan creatief zijn: je moet even weten hoe het werkt); rotsdenken ipv groeidenken.

 

JOUW BIJDRAGE AAN HET GROEPSWERK WORDT OOK INDIVIDUEEL BEOORDEELD OP DEZE CRITERIA

 

Heel veel succes,

Marie-ThťrŤse van de Kamp